Hooray Taipei: Kacířské zápisky

Google
 
Web hooraytaipei.blogspot.com

pátek, srpna 03, 2007

Záliv Ha Long

Ještě než v sobotu večer ve filmu Zítřek nikdy neumírá zničil James Bond neviditelnou loď i s mediálním padouchem, mohli jsme sledovat sluncem zalité panorama vietnamského zálivu Ha Long s množstvím ostrůvků, jejichž zakulacené, zelení porostlé vrcholky se strmě zvedají do výše několika desítek metrů. Protože vláda nedala v roce 1997 filmařům souhlas k natáčení, vznikly vietnamské scény nakonec u pobřeží Thajska, i když děj filmu ve Vietnamu zůstal. Navštívili jsme skutečný záliv Ha Long, který je již 13 let zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Podívejte se do něj s námi.

1969 není smutný letopočet, ale počet vápencových ostrůvků roztroušených v zálivu, jehož jméno znamená v překladu Záliv snášejících se draků. Místní pověst říká, že v dávných dobách, kdy byli první vietnamští obyvatelé napadáni čínskými námořníky, jim bohové poslali na pomoc dračici i s dráčaty. Když se snášeli nad zálivem, plivali na útočníky oheň, který se po dopadu do vody přeměnil ve vápencové útvary. Draci po bitvě zůstali na místě a jiná pověst tvrdí, že asi před sto lety byl v zálivu skutečně spatřen ještěr obrovských rozměrů. Pokud teď zrovna nemáte chuť skočit do vody pak vězte, že při pohledu na překrásné moře s písečnými plážemi a korálovými útesy pod vodou, by neodolal ani největší strašpytel.

Nejlepší základnou pro výlety po zálivu je ostrov Cat Ba vzdálený necelých 5 hodin cesty od hlavního města Hanoje. Tady se také v desítkách dobře vybavených hotýlků, které v okolí místního přístavu rostou jako houby po dešti, ubytuje většina vietnamských i zahraničních turistů. Odsud mohou prozkoumávat nejen unikátní záliv, ale i rozlehlý národní park, který se nachází přímo na ostrově. Protože bez lodi si v zálivu mnoho nepočnete, neviditelnou loď zřejmě nevlastníte a pokud, jako my, nevlastníte ani viditelnou, nezbývá než si jednu pronajmout. Vietnam je ale pro našince cenově velmi příznivý a poměrně velká loď vás vyjde na pouhých 50 USD za den i s tříčlennou posádkou a obědem.

Posaďte se na příď a kochejte se pohledem na jedinečné panorama vystupující z teplého tyrkysového moře, jehož vody občas zčeří jedna z projíždějících lodí s typicky tvarovanými plachtami. Za chladného počasí chybí k dokonalé iluzi anglických gentlemanů ke kostkované dece na klíně už jen dýmka a šálek čaje. Snad vám příliš nezavoní kolonialismem, až zjistíte, že pod dekou lordů, kterou vám nabídl obětavě jeden ze členů posádky, sám tráví v kajutě chladné noci.

Ale místní bydlí i jinak než na lodi. U části ostrůvků jsou ukotveny zelené domky s červenou střechou, jejichž shluky tvoří plovoucí vesnice na pontonech. Některé z domů mají dokonce malé dvorky i se psy pobíhajícími uprostřed moře. Muži se živí většinou rybolovem, podnikavější ženy provozují plovoucí obchůdky, se kterými přirážejí k lodím s turisty a rybáři.

Turisté, jejichž počet se stále zvyšuje, mohou obdivovat také krápníkovou výzdobu ve dvou desítkách z moře přístupných jeskyní. Roztodivná jména jako Jeskyně překvapení, Panenská jeskyně nebo Jeskyně mužských víl by snad mohla vzbuzovat roztodivná očekávání, ovšem ty z nich, k nimž míří skupinové výpravy turistů, neunikly pestrobarevnému nasvícení oslňujícím jakékoliv představy. I to je důvodem pro výpravu po vlastní ose, při které vás vaše posádka s výkonnou lampou provede po místech méně exponovaných, ve kterých na živáčka nenatrefíte a na vílu snad.

Po návratu do přístavu si v žádném případě nenechte ujít večeři z mořských plodů v jedné z tradičních restaurací. Mnohé nevypadají příliš čistě a lákavě nepůsobí ani desítky hadů zalitých alkoholem v početných skleněných džbánech, ale připravené jídlo je pravým požitkem a my už víme, že nás před několika lety na gymnáziu překrásná půlmetrová langusta se štítkem „Dar Vietnamské socialistické republiky“, neohrožovala v rukou profesora biologie náhodou.



1 Comments:

At úterý, 07 srpna, 2007, Anonymous Anonymní said...

Člověka to hned láká sbalit baťůžek a vydat se na cesty :-) Jen tiše závidím a těším se na další příspěvky :-) Kača

 

Okomentovat

<< Home